Όταν η έκφραση γίνεται καταναγκασμός

Όλοι βγάζουν ένα ενοχλητικό σπυράκι, μαζεύουν μια κρούστα ή μαζεύουν νιφάδες δέρματος. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η παρόρμηση γίνεται καταναγκασμός;

Εδώ θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαταραχή αφαίρεσης δέρματος και τι μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες.

Τι είναι το skin picking;

Η συλλογή δέρματος μπορεί να μεταφραστεί ως «μάδημα δέρματος». Το φαινόμενο είναι επίσης γνωστό ως διαταραχή εκχύλισης ή δερματιλομανία και περιγράφει τον καταναγκασμό για τσιμπήματα.

Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό – όσοι επηρεάζονται καταναγκαστικά μαζεύουν, ξύνουν, σφίγγουν, σκίζουν ή αγγίζουν το δέρμα τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποικιλία εργαλείων.

Οι πάσχοντες συχνά χαρακτηρίζονται από μια ακαταμάχητη επιθυμία να δουλέψουν στο δέρμα τους. Συνήθως δεν ελέγχουν αυτήν την παρόρμηση, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών), η επιλογή του δέρματος θεωρείται μια διαταραχή ιδεοψυχαναγκαστικού φάσματος και ως εκ τούτου είναι μια από τις ψυχικές ασθένειες που απαιτούν θεραπεία.

Οικογενειακός γιατρός Dr. med. Σε αυτό το βίντεο, η Alice Martin εξηγεί τις συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

Τα τυπικά συμπτώματα της αφαίρεσης δέρματος

  • Επαναλαμβανόμενος χειρισμός του δέρματος, ειδικά σπυράκια, κρούστες και κάλους με τη μορφή τραβήγματος, μάζεμα, μάζεμα, ξύσιμο, σχίσιμο, μάζεμα, τσιμπήματα, τρίψιμο, συμπίεση, συμπίεση, δάγκωμα, μαχαίρι ή κοπή
  • Χρήση διαφόρων αντικειμένων: νύχια, τσιμπιδάκια, ψαλίδια, μαχαίρια και άλλα μυτερά ή αιχμηρά αντικείμενα
  • Κατάσταση που μοιάζει με έκσταση κατά τη συλλογή δέρματος
  • Οι αρνητικές σκέψεις αγνοούνται
  • Επακόλουθο αίσθημα ικανοποίησης
  • Έλλειψη ελέγχου της παρόρμησης ή αδυναμία αποτροπής της δράσης
  • Υπερβολική απόκρυψη των ατελειών του δέρματος με ρούχα ή μακιγιάζ
  • Ντροπή και ενοχή μετά το μάζεμα του δέρματος
  • Συνοδές ασθένειες: τριχοτιλλομανία, Κατάθλιψη, άλλες ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται διαφορετικά από άτομο σε άτομο και ως εκ τούτου ποικίλλουν ως προς την έντασή τους. Υπάρχουν εκείνοι που επηρεάζονται που επιθεωρούν και περιποιούνται το δέρμα τους μόνο για λίγα λεπτά την ημέρα και άλλοι που το κάνουν για αρκετές ώρες την ημέρα. Συχνά αναφέρονται πολλά επεισόδια την ημέρα. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή.

Ποιος επηρεάζεται από το picking του δέρματος;

Βασικά, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Ειδικότερα, τα ακόλουθα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν δερματίτιδα:

  • Νεαρά κορίτσια σε ηλικία εφηβείας
  • Γυναίκες, αλλά: Το ποσοστό των ανδρών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια
  • Ενήλικες μεταξύ 30 και 45 ετών
  • Άτομα που πάσχουν ή πάσχουν από ακμή
  • Άτομα των οποίων τα μέλη της οικογένειας πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που σημαίνει ότι η διαταραχή μπορεί να έχει ένα γενετικό συστατικό

Στη Γερμανία, υπολογίζεται ότι μεταξύ 1 και 5 τοις εκατό υποφέρουν από αφαίρεση δέρματος. Ένα έως δύο τοις εκατό παγκοσμίως υποφέρουν από αυτό. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή η ψυχική ασθένεια είναι ακόμη ανεπαρκώς ερευνημένη, οι πληροφορίες και τα στοιχεία που παρέχονται είναι πρόχειρες εκτιμήσεις.

Συνέπειες από το μάζεμα του δέρματος

Το δέρμα αγγίζεται συχνά με άπλυτα χέρια, στα οποία κρύβονται μια σειρά από βακτήρια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και αντιαισθητικές λοιμώξεις. Αυτό συχνά κάνει τα εξογκώματα του δέρματος να γίνονται μεγαλύτερα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Το μάζεμα του δέρματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορατές ουλές, σοβαρή αιμορραγία ή σοβαρή μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος (σηψαιμία). Αυτό συμβαίνει επειδή η προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος δεν μπορεί να επουλωθεί.

Επομένως, το δέρμα ή ο ιστός του δέρματος υφίσταται σημαντική βλάβη. Εκείνοι που επλήγησαν υποφέρουν τότε πάρα πολύ.

Συχνά αποσύρονται από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και υποφέρουν από έντονα συναισθήματα ενοχής. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να αποσυρθούν εντελώς από την κοινωνική επαφή επειδή ντρέπονται πολύ για το δέρμα τους.

Αιτίες μάζας δέρματος

Το μάζεμα του δέρματος, όπως και πολλές άλλες (ιδεοψυχαναγκαστικές) διαταραχές, εμφανίζεται όταν οι πάσχοντες αισθάνονται μεγάλη ταλαιπωρία. Περιλαμβάνει επίσης:

  • Φόβος
  • ένταση
  • στρες
  • Πίεση
  • Κρίση ζωής
  • Σωματική και ψυχολογική υπερφόρτωση και άγχος
  • ανία

Το μάζεμα του δέρματος ανακουφίζει αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις και έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς πάσχοντες. Η πράξη χρησιμεύει ως διέξοδος για πολλούς πάσχοντες να αφήσουν τα συναισθήματά τους.

Ποιος κάνει τη διάγνωση;

Το πρώτο βήμα για να γνωρίζει πώς να κάνει μια διάγνωση ανήκει στο ενδιαφερόμενο άτομο. Πρέπει να παραδεχτεί στον εαυτό της ότι δεν μπορεί να κρατήσει τα χέρια της από το δέρμα της μόλις σταθεί μπροστά στον καθρέφτη.

Σε ένα δεύτερο βήμα, τα άτομα που υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το δέρμα τους μπορούν να συμβουλευτούν έναν δερματολόγο. Στη συνέχεια προωθείται ο ασθενής στον κατάλληλο θεραπευτή.

Για να κάνουν σωστή διάγνωση, εστιάζουν στην ταλαιπωρία. Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Πόσο συχνά και για πόσο χρόνο πραγματοποιείται η απομάκρυνση του δέρματος;
  2. Πόσο σοβαρά τραυματίζεται το δέρμα και υπάρχει μόνιμη βλάβη;
  3. Πόσο σοβαρά είναι τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν;
  4. Ποιες είναι οι συνέπειες της απομάκρυνσης του δέρματος;

Οι άνθρωποι θεωρούνται επηρεασμένοι εάν θέλουν πραγματικά να σταματήσουν τη συμπεριφορά τους αλλά δεν μπορούν να το κάνουν, εάν αισθάνονται τεράστιο άγχος από το μάζεμα ή εάν τραυματιστούν ως αποτέλεσμα.

Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του δέρματος

  1. Παρακολούθηση δράσης: Σημειώστε πότε και πού νιώθετε τη μεγαλύτερη παρόρμηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σημειωματάριο ή να κατεβάσετε μια αντίστοιχη εφαρμογή παρακολούθησης.
  2. Ενέργεια ανταλλαγής: Μόλις παρατηρήσετε την παρόρμηση, θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως μια άλλη ενέργεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ του σχηματισμού και του απλώματος του χεριού σας σε γροθιά ή να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα άγχους, περιτύλιγμα με φυσαλίδες ή fidget spinner.
  3. αποτρέψει τη δράση: Τα δάχτυλα είναι πάντα σε επιφυλακή για ανομοιόμορφο δέρμα. Επομένως, θα πρέπει να αποτρέψετε ακριβώς αυτό. Θα μπορούσατε να φοράτε γάντια, βρεφικές κούνιες ή καλυμμένα ρούχα που σας εμποδίζουν να αισθανθείτε ή να δείτε τα υποτιθέμενα ελαττώματα. Οι γύψοι στα δάχτυλά σας μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε την αναζήτηση.
  4. Προγραμματίστε την ώρα του καθρέφτη: Αν είστε από τους «συλλέκτες» που εργάζονται στο πρόσωπο ή το ντεκολτέ μπροστά στον καθρέφτη, θα πρέπει να αφιερώσετε πολύ μικρό χρόνο μπροστά στον καθρέφτη. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο, ζητήστε από το άτομο που μένει μαζί σας να σας πάρει από τον καθρέφτη μετά από ένα λεπτό ή ακόμα και να σκεπάσει τον καθρέφτη αν κάθεστε. Β. θέλετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
  5. Βρείτε την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος: Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με δερματικά ελαττώματα, θα πρέπει να λάβετε στρατηγική δράση και να τα προλάβετε, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλα σημάδια από σπυράκια. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από δερματολόγο ή φαρμακοποιό.
  6. Βρες συναδέλφους: Ό,τι βοηθάει – βρείτε ομοϊδεάτες και ανταλλάξτε ιδέες μαζί τους. Μάλλον έχουν κάποιες συμβουλές και κόλπα στα μανίκια τους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ίσως έχετε και εσείς χρήσιμες μεθόδους που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί τους. Διότι: Ένα κοινό βάσανο είναι ένα βάσανο που έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Επιλογές θεραπείας για την επιλογή του δέρματος

Δεδομένου ότι η δερματιλομανία είναι μια ασθένεια που έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, όσοι επηρεάζονται μπορούν να ενθαρρυνθούν επειδή υπάρχουν ήδη στρατηγικές και τρόποι για να ξεφύγουν από αυτήν την κλινική εικόνα. Εδώ σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές μεθόδους:

  • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η εκπαίδευση αντιστροφής συνήθειας που χρησιμοποιείται εκεί
  • Φάρμακα (φάρμακα ή αλοιφές)
  • Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης: Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν δείξει κανένα πλεονέκτημα έναντι της θεραπείας με εικονικά φάρμακα.
  • Ν-ακετυλοκυστεΐνη: Λέγεται ότι έχει θετική επίδραση στην έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων ρυθμίζοντας το μεταβολισμό του γλουταμικού.
  • Μέθοδοι χαλάρωσης όπως αυτογενής προπόνηση, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση σύμφωνα με τον Jacobsen
  • Ομάδες αυτοβοήθειας
  • Βρείτε τις δικές σας στρατηγικές για να ελαχιστοποιήσετε την παρόρμηση

Σημαντική σημείωση: Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχουν μόνο γενικές οδηγίες. Για να διευκρινιστεί ένα πρόβλημα υγείας, συνιστούμε να επισκεφτείτε εκπαιδευμένους και αναγνωρισμένους γιατρούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *