Ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί;

Δεν μπορούν να ληφθούν όλες οι βιταμίνες μαζί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα παίρνετε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες αρχές: Φολικό οξύ όχι με ψευδάργυρο συνδυάζουν και Σιδερώστε όχι με μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο συνδυασμός.

Ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να παίρνετε μαζί

Εάν λαμβάνετε βιταμίνες με τη μορφή συμπληρώματος, δώστε προσοχή στη σωστή πρόσληψη και σύνθεση. Εάν συνδυάζετε ορισμένες βιταμίνες μεταξύ τους ή καταναλώνετε ένα μεικτό σκεύασμα, αυτό δεν προάγει πάντα την υγεία.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε σίδηρο είναι με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Η βιταμίνη C που περιέχει προάγει την απορρόφηση από τον οργανισμό.
  • Ωστόσο, η λήψη του ταυτόχρονα με το μαγνήσιο, το ασβέστιο ή τον ψευδάργυρο εμποδίζει και αποτρέπει την πλήρη απορρόφηση του σιδήρου.
  • Όταν το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος συνδυάζονται, εμποδίζει την απορρόφηση του φολικού οξέος στον οργανισμό.
  • Επομένως, δεν συνιστάται κάθε μικτή παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Εάν αναμειγνύετε διαφορετικές βιταμίνες μαζί σε ένα σκεύασμα που ανταγωνίζεται την απορρόφηση, είναι καλύτερα να αφήσετε έξω το συμπλήρωμα.
  • Οι συνδυασμοί με ορισμένα φάρμακα έχουν επίσης δυσμενή επίδραση. Ο ψευδάργυρος, για παράδειγμα, μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, ο σίδηρος μειώνει την επίδραση των θυρεοειδικών ορμονών, για παράδειγμα.
  • Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσει ποια συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμινών υπάρχουν και ποια πρόσθετη πρόσληψη βιταμινών έχει νόημα. Οι διατροφικές συμβουλές μπορούν επίσης να βοηθήσουν εδώ.
  • Υπόδειξη: Ωστόσο, υπάρχουν δύο βιταμίνες που αλληλοσυμπληρώνονται υπέροχα όταν τις καταναλώνετε μαζί. Εάν λαμβάνετε βιταμίνη D και Κ2 ταυτόχρονα, η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *