Αυτό βοηθά με τα κονδυλώματα στο δέρμα

Είτε πρόκειται για τον λαιμό, το πρόσωπο, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα ή τις πτυχές του σώματος – πολλοί άνθρωποι τα έχουν: ινώματα.

Υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας ή είναι απλώς ένας ερεθισμός του δέρματος; Μπορείτε να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κονδυλωμάτων εδώ.

Τι είναι το ίνωμα;

Ένα ίνωση, επίσης γνωστό ως μίσχο κονδυλωμάτων, είναι μια ανάπτυξη συνδετικού ιστού. Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους, τα ινώματα δεν είναι κονδυλώματα, αλλά μαλακά ινώματα. Αυτά είναι συνήθως μικρά, στο χρώμα του δέρματος οζίδια που κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος. Δεν προκαλούν φαγούρα ή πόνο. Έχουν επίσης περιορισμένη ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι αιτίες των ινομυωμάτων;

Αυτό που μπορεί να εκπλήξει πολλούς ανθρώπους είναι ότι δεν είναι ακόμα σαφές γιατί ακριβώς δημιουργούνται τα ινομυώματα. Αν και υπάρχουν μελέτες για αυτό το θέμα, μόνο λίγες με πρωτοποριακά ευρήματα.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα κοινά κονδυλώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν διαβήτη ή γενικά έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θεωρείται επίσης ότι ο σχηματισμός μαλακών ινωμάτων προκύπτει από τον εμβρυϊκό βλαστικό ιστό.

Τι είδη κονδυλωμάτων υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινωμάτων:

  1. Το μαλακό ίνωμα: είναι ίσως το πιο συνηθισμένο. Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου. Πρόκειται για οζίδια συνδετικού ιστού που έχουν μέγεθος το πολύ ένα εκατοστό και εμφανίζονται κατά την εφηβεία. Οι προεξοχές εμφανίζονται στον λαιμό, τις μασχάλες ή την περιοχή της βουβωνικής χώρας.
  2. Το σκληρό ίνωμα: επίσης πολύ διαδεδομένο. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις ανοιχτό καφέ κηλίδες στο δέρμα τους. Συχνά στα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό.
  3. Το ίνωμα ερεθισμού: εμφανίζεται συνήθως στον στοματικό βλεννογόνο των ενηλίκων. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει χρόνια φλεγμονή. Αυτό είναι συνήθως εξαιρετικά δυσάρεστο για όσους επηρεάζονται.

Άλλα είδη είναι επίσης γνωστά, αλλά αυτά εμφανίζονται πολύ λιγότερο συχνά. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ερεθιστικό ίνωμα στα ούλα «Epulis» και τα ινώματα που επηρεάζουν τα οστά.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα ίνωμα;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε – εάν έχετε ανακαλύψει ένα ίνωμα, μπορείτε τώρα να αναπνεύσετε ανακούφιση γιατί: Τα ινώματα γενικά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Συχνά είναι καλοήθεις όγκοι.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον κίνδυνο μόλυνσης. Τα ινώματα δεν μπορούν να μεταδοθούν. Συχνά αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνουμε και δεν μπορούν να φύγουν από μόνα τους.

Χρειάζεται θεραπεία ίνωσης;

Τα ινώματα συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία. Όπως έχει ήδη εξηγηθεί, αυτές είναι συνήθως καλοήθεις αναπτύξεις συνδετικού ιστού.

Ωστόσο, μερικές φορές το κονδυλωμάτων του μίσχου μπορεί να μολυνθεί. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε από έναν σκούρο αποχρωματισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί ειδικά εάν το μικρό οζίδιο βρίσκεται σε μια περιοχή του δέρματος όπου υπάρχει ιδρώτας και τριβή.

Τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Γενικά, ένα ίνωμα δεν ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ενοχλούνται από το ίνωμά τους για καθαρά αισθητικούς λόγους, για παράδειγμα αν είναι ορατό στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Το ίνωμα μπορεί συχνά να διαταράξει την καθημερινή ζωή, για παράδειγμα εάν εντοπίζεται στο μάτι και παρεμποδίζει το ανοιγοκλείσιμο. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να σκεφτείτε πιθανή θεραπεία.

Μερικοί προσπαθούν ακόμη και να κόψουν μόνοι τους το κονδυλωμάτων με μίσχο. Αυτό σίγουρα δεν συνιστάται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές λοιμώξεις! Εάν θέλετε να αφαιρέσετε το ίνωμά σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αφαίρεση των ινωμάτων δεν καλύπτεται από ασφάλιση υγείας. Επομένως, ενημερωθείτε εκ των προτέρων για πιθανές δαπάνες στο ιατρείο του δερματολόγου σας.

Αυτές είναι οι τυπικές διαδικασίες για την αφαίρεση ινωμάτων:

  • Με ειδικό ψαλίδι: Για μικρά ινώματα, το οζίδιο αφαιρείται χωρίς αναισθησία με τη χρήση ειδικού ψαλιδιού. Κόστος: περίπου. 25 ευρώ.
  • Με νυστέρι: Για μεγαλύτερα κονδυλώματα με μίσχο, η ανάπτυξη αναισθητοποιείται τοπικά και κόβεται με νυστέρι. Κόστος: περίπου. 50 ευρώ.
  • Κρυοθεραπεία: Το ίνωμα παγώνει με υγρό άζωτο. Κόστος: περίπου. 50 ευρώ.
  • Θεραπεία με λέιζερ: Το κονδυλωμάτων του μίσχου αφαιρείται με λέιζερ. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν μεγαλώνει ξανά. Κόστος: από περίπου 50 ευρώ.
  • Ηλεκτροχειρουργική: Μια κάπως ξεπερασμένη μέθοδος που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει το οζίδιο. Κόστος: περίπου. 50 ευρώ.
  • Λέιζερ ματιών/ηλεκτρικό μαχαίρι/νυστέρι: Πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας για τα ινώματα στο μάτι, καθώς αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό, ειδικά στην καθημερινή ζωή. Εδώ η ασφαλιστική εταιρεία υγείας καλύπτει το ποσό. Κόστος: από 50 έως 70 ευρώ.

Σημαντική σημείωση: Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχουν μόνο γενικές οδηγίες. Για να διευκρινιστεί ένα πρόβλημα υγείας, συνιστούμε να επισκεφτείτε εκπαιδευμένους και αναγνωρισμένους γιατρούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *