Απεργία: Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία σε τέσσερις ομοσπονδιακές πολιτείες

Τα φαρμακεία στο Σάαρλαντ, στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, στο Αμβούργο και στο Βρανδεμβούργο πραγματοποιούν απεργία αυτή την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την απειλή περικοπών στα τέλη. Θα παραμείνουν κλειστά από το μεσημέρι, δήλωσε η Gabriele Regina Overwiening, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Φαρμακοποιών Ενώσεων.

Επέκρινε το γεγονός ότι το τέλος φαρμακείου αναπροσαρμόστηκε για τελευταία φορά πριν από δέκα χρόνια. Τώρα θα πρέπει να περικοπεί κατά 120 εκατομμύρια ετησίως από τον Ιανουάριο του 2023 – παρά τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος για το προσωπικό και την ενέργεια. Αυτό προκύπτει από τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για σταθεροποίηση της νόμιμης ασφάλισης υγείας (GKV). Ο Overwiening απαίτησε: «Τα φαρμακεία χρειάζονται ανακούφιση, όχι περαιτέρω επιβάρυνση».

Κλειστά φαρμακεία: σήμα ενάντια στη σχεδιαζόμενη οικονομική μεταρρύθμιση

Τα νομοθετικά σχέδια του υπουργού Υγείας Karl Lauterbach (SPD) για την αντιστάθμιση ενός ελλείμματος δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία το επόμενο έτος αναμένεται να ψηφισθούν στην Bundestag την Πέμπτη. Το προσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη έκπτωση στα τέλη για τα φαρμακεία για δύο χρόνια.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, αύξηση των εισφορών, πρόσθετη ομοσπονδιακή επιδότηση, μείωση των οικονομικών αποθεματικών στις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας και εισφορά από τη φαρμακοβιομηχανία.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας απέρριψαν το γεγονός ότι δεν υπήρξε αύξηση στα τέλη για τα φαρμακεία. Για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από ένα σταθερό ποσό για κάθε φάρμακο που χορηγήθηκε, λάμβαναν ως αμοιβή το 3% της λιανικής τιμής.

«Με κάθε νέο και πιο ακριβό φάρμακο, με κάθε αύξηση της τιμής, αυξάνονται και τα τέλη που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα φαρμακεία. Μήνα με μήνα και χρόνο με το χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Νόμιμων Ταμείων Ασφάλισης Υγείας. Για φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα δισκία για τον πονοκέφαλο, τα φαρμακεία ορίζουν συνήθως τις δικές τους τιμές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *