Γι’ αυτό δεν πρέπει να παίρνετε ιβουπροφαίνη ενώ ασκείστε

Μερικοί αθλητές λαμβάνουν παυσίπονα όπως ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη ή δικλοφενάκη για να αποτρέψουν τον πόνο που είναι πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Μια μελέτη από την Ολλανδία δείχνει ότι η ιβουπροφαίνη σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο σώμα σας.

Προπόνηση παρά τον πόνο;

Εάν έχετε πόνο, είτε το κεφάλι σας χτυπάει δυνατά είτε το δόντι σας πονάει, θα πρέπει να ξεκουραστείτε. Εάν καταστείλετε τον πόνο με ένα παυσίπονο και κάνετε άσκηση, ασκείτε μόνο πρόσθετη πίεση στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέους τραυματισμούς και φλεγμονές. Είναι καλύτερα να φτάσετε στο κάτω μέρος της αιτίας του πόνου και να προστατέψετε το σώμα.

Εάν ο πόνος γίνει τόσο έντονος που πρέπει να πάρετε παυσίπονα, σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε καμία άσκηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό βλάπτει πραγματικά τα έντερα σας μακροπρόθεσμα.

Ιβουπροφαίνη κατά την άσκηση: δεν είναι καλή ιδέα

Οι ερευνητές εξέτασαν εννέα υγιείς και αθλητικούς άνδρες.

  • Μια ομάδα πήρε 400 χιλιοστόγραμμα ιβουπροφαίνης δύο φορές πριν από μια προπόνηση με ποδήλατο.
  • Η δεύτερη ομάδα προπονήθηκε στο ποδήλατο χωρίς να πάρει ιβουπροφαίνη.
  • Η τρίτη ομάδα πήρε 400 χιλιοστόγραμμα ιβουπροφαίνης δύο φορές και ξεκουράστηκε.
  • Η τέταρτη ομάδα δεν έλαβε iduprofen ούτε ασκήθηκε.

Μετά το πείραμα, εξετάστηκε εάν τα έντερα των ανδρών είχαν υποστεί βλάβη.

Το αποτέλεσμα: Η ομάδα που πήρε ιβουπροφαίνη και ασκήθηκε είχε την μεγαλύτερη εντερική βλάβη. Επιπλέον, η λήψη ιβουπροφαίνης αύξησε επίσης την εντερική διαπερατότητα, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η υψηλή εντερική διαπερατότητα, επίσης γνωστή ως σύνδρομο διαρροής εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα βακτήρια από το έντερο να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες και αλλεργίες.

Αντί για ιβουπροφαίνη κ.λπ.: Τι να κάνετε αν έχετε πόνο;

Εάν έχετε πόνο οποιουδήποτε είδους και θέλετε να ασκηθείτε, τότε σίγουρα δεν πρέπει να πάρετε ιβουπροφαίνη. Όταν ξεκουράζεστε, οι παρενέργειες της ιβουπροφαίνης δεν είναι τόσο σοβαρές, αλλά το παυσίπονο εξακολουθεί να βλάπτει την εντερική σας χλωρίδα.

Για να αναδομήσετε το έντερό σας μετά τη λήψη παυσίπονων, μπορείτε να τρώτε προβιοτικά τρόφιμα όπως το ξινολάχανο και το kimchi.

Είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε και να καταλάβετε την αιτία του πόνου σας προτού ξαναμπείτε στα αθλητικά σας παπούτσια.

Απόκρυψη πηγών

συγγραφέας

Mathilda Trausch, διαδικτυακή συντακτική ομάδα

πηγή

Van Wijck, Kim et al. (2012): Επιδείνωση του εντερικού τραυματισμού που προκαλείται από την άσκηση από ιβουπροφαίνη σε αθλητές, πρόσβαση στις 5 Οκτωβρίου 2022: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2012/12000/Aggravation_of_Exercise_inal_Induced_Intest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *