Επικίνδυνη υπερβολική παρακολούθηση: Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν παρακολουθείτε πολύ τηλεόραση

Από τότε που οι Netflix, Prime Video, Sky and Co. έκαναν τη ροή των αγαπημένων σας σειρών και ταινιών πιο εύκολη από ποτέ, η υπερβολική παρακολούθηση έχει γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο.

Αυτό περιλαμβάνει ώρες, μερικές φορές αδιάκοπη, κατανάλωση τηλεόρασης. Φαίνεται προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να είναι υγιές μακροπρόθεσμα.

Τι ακριβώς κάνει όμως την άσκοπη παρακολούθηση σοβαρό κίνδυνο για την υγεία; Και πώς προλαμβάνετε τις αρνητικές συνέπειες της μαζικής κατανάλωσης τηλεόρασης;

Η υπερβολική παρακολούθηση μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε

Ουσιαστικά, το ανθυγιεινό με την υπερφαγία είναι ότι παραμελείτε όλες τις άλλες δραστηριότητες που συνθέτουν έναν υγιεινό, δραστήριο τρόπο ζωής – όπως η άσκηση, ο αθλητισμός, αλλά και το μαγείρεμα και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

1. Έλλειψη σωματικής άσκησης

Το προφανές μειονέκτημα του να βλέπεις τηλεόραση για ώρες είναι ότι σε κάνει να αδρανείς. Κάθεσαι ή ξαπλώνεις, κινείσαι λίγο ή καθόλου. Αυτή η αδράνεια έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Θα έχετε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και θα χάσετε μυϊκή μάζα μακροπρόθεσμα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η μακροχρόνια έλλειψη σωματικής δραστηριότητας θα επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το μεταβολισμό, την κυκλοφορία του αίματος και ακόμη και τη δομή των οστών σας.

Μια μελέτη του 2019 χώρισε την υπερβολική παρακολούθηση σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τον αριθμό των ωρών και εξέτασε 3.592 άτομα για να δει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα έχουν 50 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο -όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό- από όσους παρακολουθούν τηλεόραση λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Ωστόσο, με αρκετό άθλημα και άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα), είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος στο ίδιο επίπεδο με λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα.

Ωστόσο, όποιος αναρωτιέται εάν η καθιστή εργασία, για παράδειγμα η εργασία σε υπολογιστή, έχει παρόμοιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του, μπορεί να είναι σίγουρος. Μελέτες διαπίστωσαν ότι το ενεργό κάθισμα (όπως η εργασία στο γραφείο) και το ανενεργό κάθισμα δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, το ενεργό κάθισμα, σε αντίθεση με το ανενεργό, δεν έχει θετική συσχέτιση με το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και τα επίπεδα χοληστερόλης.

2. Ανθυγιεινή διατροφή και σνακ

Η διατροφική συμπεριφορά κατά τις φάσεις της υπερβολικής παρακολούθησης δημιουργεί επίσης πρόβλημα υγείας. Είναι σημαντικό να τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ανεξάρτητα από το αν είστε πεινασμένοι ή χορτάτοι. Αντί να τρώνε από την πείνα, οι άνθρωποι τρώνε από πλήξη, όπως δείχνει μια μελέτη του 2014.

Για πολλούς, το σνακ είναι μέρος της παρακολούθησης τηλεόρασης. Η έναρξη του κορεσμού δεν είναι άμεσα αισθητή λόγω της απόσπασης της προσοχής. Αυτό γρήγορα οδηγεί στο να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε.

Επιπλέον, η επιλογή συνήθως πέφτει στα ανθυγιεινά σνακ. Υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να προετοιμαστούν θα χρειαστούν τελικά χρόνο που θα ήταν καλύτερα να ξοδευτείτε παρακολουθώντας τηλεόραση. Ως εκ τούτου, τα έτοιμα σνακ είναι πολύ πιο δημοφιλή σε όσους παρακολουθούν την υπερφαγία.

Συλλογή εικόνων: 20 υγιεινά σνακ για να χάσετε βάρος

3. Αύξηση βάρους λόγω μεταβολικών διαταραχών

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η ανθυγιεινή διατροφή είναι δύο παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και, μακροπρόθεσμα, σε παχυσαρκία. Ωστόσο, η παρακολούθηση τηλεόρασης για ώρες εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Μια μελέτη σε σχεδόν 44.000 Αμερικανίδες έδειξε ότι οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης αργά το βράδυ και μέχρι τη νύχτα αποδείχθηκε ότι συνδέονται με μέση αύξηση βάρους 11 κιλών σε πέντε χρόνια.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που αποκοιμιούνται ενώ βλέπουν τηλεόραση έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα από την επίδραση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και της έλλειψης άσκησης.

Οι συσχετισμοί μπορούν να αποδοθούν στις επιδράσεις που έχει η υπερβολική παρακολούθηση στο εσωτερικό ρολόι και επομένως σε πολυάριθμες μεταβολικές διεργασίες. Ειδικά όταν παρακολουθείτε τηλεόραση αργά το βράδυ, αυτό έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό σας ρολόι. Υποτίθεται ότι υπάρχει διαταραχή στην ορμονική ισορροπία, η οποία, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την όρεξη.

4. Διαταραχές ύπνου

Η δυσκολία να αποκοιμηθείς και να μείνεις για ύπνο είναι άμεσο αποτέλεσμα της υπερβολικής παρακολούθησης το βράδυ. Μια διαταραχή ύπνου, όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν, εμφανίζεται όχι μόνο λόγω του συναρπαστικού και ενοχλητικού τηλεοπτικού περιεχομένου, αλλά και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο.

Το μπλε φως από την τηλεόραση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη εγρήγορση, διεγείρει τις γνωστικές λειτουργίες και καταστέλλει την απελευθέρωση της ορμόνης του ύπνου μελατονίνη. Παρεμπιπτόντως, άλλες οθόνες, όπως οθόνες smartphone, laptop ή tablet έχουν επίσης παρόμοια αποτελέσματα.

Γενικά, ο ύπνος στο σκοτάδι είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η Δρ Phyllis Zee, ειδικός στον τομέα. Ως εκ τούτου, συνιστά στην πύλη «Σήμερα» ο φωτισμός και άλλες επιρροές φωτός (για παράδειγμα από ηλεκτρονικές συσκευές) να περιορίζονται χρονικά το βράδυ.

5. Κοινωνική απομόνωση

Όποιος προτιμά να περνά τον ελεύθερο χρόνο του μόνος στον καναπέ και να βλέπει σειρές, βρίσκεται πάντα σε κοινωνική απομόνωση για αυτήν την περίοδο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού καθιστούν επί του παρόντος σαφές ότι η έλλειψη διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης επηρεάζει την ψυχική υγεία. Η παρακολούθηση, ωστόσο, είναι αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση.

Στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, αξιολογήθηκαν αρκετές μελέτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης. Οι πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ψυχοκοινωνική υγεία περιλαμβάνουν «αυξημένη κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό στρες, θυμό, στρες και μοναξιά».

6. Συμπεριφορικός εθισμός

Όπως ο εθισμός στον τζόγο, η υπερβολική παρακολούθηση θα μπορούσε να στοχεύσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και να προκαλέσει εθισμό.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι απλώς να παραδεχτείτε ότι είστε εξαρτημένοι, αλλά και να αναγνωρίσετε ότι έχετε ένα. Από τη στιγμή που άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις παραμελούνται υπέρ της κατανάλωσης τηλεόρασης, οι ειδικοί κάνουν λόγο για συμπεριφορικό εθισμό.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι συνέπειες του εθισμού στην τηλεόραση ανέρχονται σε όλα τα σημεία που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, δηλαδή έλλειψη άσκησης, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, έλλειψη ύπνου και κοινωνική απομόνωση.

Ένας τέτοιος εθισμός στην τηλεόραση ενέχει επίσης τεράστιο κίνδυνο για την υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολής

Σου αρέσει να βολεύεσαι στον καναπέ και να βλέπεις αρκετά επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς το ένα μετά το άλλο;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι, ειδικά όταν ο καιρός είναι κακός ή απλώς επειδή υπάρχει lockdown. Εφόσον αυτό δεν σας γίνει συνήθεια, είναι απολύτως εντάξει και δεν θα καταστρέψει την υγεία σας.

Για να κάνετε την παρακολούθησή σας λίγο πιο υγιεινή, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Κάντε την παρακολούθηση μιας εκδήλωσης
    Όταν πρόκειται για υπερβολική παρακολούθηση, η συχνότητα είναι πολύ πιο σημαντική από τη διάρκεια. Μην αφήνετε λοιπόν τη συνεχή τηλεόραση μετά τη δουλειά να γίνει η βραδινή σας ρουτίνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα κακό με έναν σειριακό μαραθώνιο μια βροχερή Κυριακή. Κάντε το γεγονός και συνειδητοποιήστε ότι κάνετε κάτι τέτοιο μόνο μια στο τόσο.
  • Ορίστε ένα χρονικό πλαίσιο
    Για να αποτρέψετε την παρεμβολή της υπερβολικής παρακολούθησης με τις δεσμεύσεις και τις άλλες δραστηριότητές σας, ορίστε ένα χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου παρακολουθείτε σειρές και μετά σταματάτε πραγματικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το βράδυ. Αφήστε αρκετό χρόνο μεταξύ της παρακολούθησης τηλεόρασης και της ώρας του ύπνου σας για να αποφύγετε τη διακοπή της παραγωγής μελατονίνης. Αντί να βλέπετε τηλεόραση, απλά διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Σχεδιάστε την κίνηση γύρω από αυτό
    Προγραμματίστε μια μεγάλη βόλτα ή προπόνηση πριν ή μετά την ώρα της τηλεόρασης, έτσι ώστε να ασκηθείτε αρκετά εκείνη την ημέρα παρά την παρατεταμένη αδράνεια.
  • Ετοιμάστε υγιεινά σνακ και γεύματα
    Για να μην μπείτε στον πειρασμό να σκίσετε μια σακούλα πατατάκια για ευκολία όταν πεινάσετε λίγο ή να σκήσετε ένα έτοιμο γεύμα στο φούρνο όταν είναι η ώρα του δείπνου, προγραμματίστε και ετοιμάστε υγιεινά σνακ και γεύματα.
  • Υπερφαγία στην παρέα
    Εάν είναι δυνατόν, παρακολουθήστε μια σειρά ή μια ταινία με ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο. Αυτό σας εμποδίζει να απομονωθείτε και είναι επίσης πιο διασκεδαστικό ούτως ή άλλως.

Απόκρυψη πηγών

συγγραφέας

Kimberly Papenthin, Συντάκτης Ειδήσεων

Πηγές

Garcia, JM et αϊ. (2019): Types of Sedentary Behavior and Risk of Cardiovascular Events and Mortality in Blacks: The Jackson Heart Study, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.010406

Beale, C. et αϊ. (2020): Είναι όλες οι καθιστικές συμπεριφορές ίσες; An Examination of Sedentary Behavior and Associations with Indicators of Disease Risk Factors in Women, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32290586/

Chapman, CD (2014): Watching TV and Food Intake: The Role of Content, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0100602

Mark Park, Y.-M. et al. (2019): Σύλλογος έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα ενώ κοιμούνται με κίνδυνο παχυσαρκίας στις γυναίκες, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2735446

Exelmans, L. & Van den Buck, J. (2017): Binge Viewing, Sleep, and the Role of Pre-Sleep Arousal, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm .6704

West, KE et al. (1985): Το μπλε φως από διόδους εκπομπής φωτός προκαλεί μια δοσοεξαρτώμενη καταστολή της μελατονίνης στους ανθρώπους, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21164152/

Riedel-Heller, S. – Δίκτυο ικανοτήτων για τη δημόσια υγεία Covid-19 (2020): Ψυχοκοινωνικές συνέπειες των μέτρων απομόνωσης και καραντίνας: Τι πρέπει να περιμένουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://www.public-health-covid19.de/images/2020/ Results/Policy_Brief_Psychosociale_Folgen_von_Isolation_30042020_final.pdf

Flanelle, Μ. et αϊ. (2017): Προς μια ποιοτική κατανόηση των συμπεριφορών υπερβολικής παρακολούθησης: Μια προσέγγιση ομάδας εστίασης, πρόσβαση στις 11 Νοεμβρίου 2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025269/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *