▷ Τι βοηθάει κατά του hangover; 5 συμβουλές για να πίνετε πολύ αλκοόλ

Όλοι το ξέρουν: Το βράδυ φαίνεται σαν να μην υπάρχει αύριο – πίνετε γρήγορα μερικά πάρα πολλά ποτά. Αλλά φυσικά υπάρχει ακόμα η επόμενη μέρα, και μάλιστα σκοτεινή, γιατί το hangover ήδη μας περιμένει.

Πολλοί απλώς φυτεύουν την επόμενη μέρα, άλλοι προσπαθούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Δημιουργήστε μια λιπαρή βάση, μην πίνετε πολύ και περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μια σφουγγαρίστρα σε ρολό το πρωί – δοκιμασμένες και δοκιμασμένες μέθοδοι που υποτίθεται ότι καταπολεμούν ή αποτρέπουν το μη δημοφιλές hangover.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα άλλο θέμα που να περιβάλλεται από τόσους μύθους, συμβουλές και αρχαία σοφία όσο το hangover. Εξετάσαμε προσεκτικά τις πιο δημοφιλείς και θα σας δείξουμε ποιες συμβουλές λειτουργούν πραγματικά και γιατί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σας προκαλεί hangover

Για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά το hangover, πρέπει πρώτα να διευκρινίσετε πώς εμφανίζεται αρχικά και γιατί νιώθετε ότι σας έχει πέσει τρακτέρ την επόμενη μέρα.

Οι περισσότεροι από εμάς παρατηρούμε τα αποτελέσματα της τελευταίας νύχτας του πάρτι το αργότερο το επόμενο πρωί. Τα συμπτώματα του hangover αρχίζουν μόνο όταν το αλκοόλ στο αίμα έχει πλήρως διασπαστεί.

Οι συνέπειες είναι πονοκέφαλοι, ναυτία, ζάλη και ευαισθησία στο φως και την ένταση – ακούγεται σαν ασθένεια στην αρχή, αλλά είναι «απλώς» hangover.

Το hangover μπορεί να έχει πολλές αιτίες

Η πιο κοινή θεωρία είναι ότι το hangover προκαλείται από αφυδάτωση, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ στερεί από τον οργανισμό πολλά υγρά. Η απώλεια νερού συνοδεύεται επίσης από έλλειψη ηλεκτρολυτών όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το νάτριο και το κάλιο.

Έπειτα, η έλλειψη υγρών στο σώμα εκδηλώνεται, για παράδειγμα, σε πονοκεφάλους.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, τα τοξικά προϊόντα διάσπασης στο ήπαρ ή η ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται συχνά με συμπτώματα hangover – αν και ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει ούτε χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών ούτε σύνδεση με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με hangover .

Το τι ακριβώς προκαλεί συμπτώματα hangover στο σώμα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά. Είναι όλα στο μείγμα – τελικά, η ταλαιπωρία είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αυτών των θεωριών, γι’ αυτό το hangover εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα.

5 συμβουλές κατά του hangover

1. Πρόληψη

Η δημιουργία μιας καλής βάσης με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι μια κοινή συμβουλή. Αυτά τα πιάτα παραμένουν στο στομάχι περισσότερο, γεγονός που καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ.

Όσο πιο γρήγορα το αλκοόλ εισέλθει στο αίμα, τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα το επόμενο πρωί.

Με την ευκαιρία: Είτε έχετε άδειο στομάχι είτε όχι, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας παραμένει το ίδιο στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, η απορρόφηση του αλκοόλ επιβραδύνει και αποδυναμώνει το αίσθημα της μέθης – επομένως δεν βλάπτει.

2. Πίνετε σωστά

Φυσικά, τα προληπτικά μέτρα δεν τελειώνουν όταν καταναλώνεις αλκοόλ, το αντίθετο μάλιστα. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό κάθε τόσο βοηθάει το σώμα να αφυδατωθεί λιγότερο.

Το νερό που σπάει αυτόματα σημαίνει ότι καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ, το οποίο μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από την πραγματική πρόσληψη νερού. Αν τα καταφέρετε, θα πρέπει να πιείτε άλλο ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν πέσετε για ύπνο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ταχύτητα απορρόφησης αλκοόλ. Όσο μικρότερη είναι η χρονική περίοδος, τόσο πιο έντονα είναι συνήθως τα συμπτώματα του hangover – οπότε ίσως απλώς να πάτε στην τουαλέτα τον επόμενο γύρο βολών.

Παρεμπιπτόντως, η κατανάλωση αλκοόλ κατευθείαν δεν έχει καμία επίδραση στην ένταση του hangover. Ωστόσο, τα ποτά που περιέχουν πολύ οινόπνευμα μπορούν
περιέχουν – π.χ. σιταρένια μπύρα – που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Προσέξτε λοιπόν το ρητό «Μόνο ό,τι είναι ξεκάθαρο είναι αληθινό» (με μέτρο, φυσικά).

3. Πρωινό hangover με εικονικό φάρμακο

Η επίδραση του γνωστού πρωινού hangover παραμένει αμφιλεγόμενη. Είτε αυγά είτε σφουγγαρίστρες, αλμυρά και χορταστικά πιάτα θα πρέπει να επαναφέρουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Το πρόβλημα είναι ότι ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στα συμπτώματα hangover δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρος.

Παρόλα αυτά, το πρωινό hangover μπορεί να έχει θετική ψυχολογική επίδραση προκαλώντας ένα μικρό φαινόμενο εικονικού φαρμάκου. Συνιστάται λοιπόν ένα ισορροπημένο πρωινό, το οποίο αναπληρώνει μέταλλα και βιταμίνες και αυξάνει την ευεξία.

Τέλειο ρόφημα: Τσάι τζίντζερ, καθώς διεγείρει την πέψη και έτσι καταπολεμά τη ναυτία.

4. Ανακουφίστε τα συμπτώματα του hangover

Δυστυχώς, η ταχύτητα με την οποία το σώμα μας διασπά το αλκοόλ δεν μπορεί να επιταχυνθεί. Έτσι, όταν το hangover είναι εκεί, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε τη ζημιά.

Κρύα ντους, πλούσιο πρωινό, βόλτα στον καθαρό αέρα – όλα αυτά δεν θα απαλλαγούν από το hangover, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να τονώσουν την κυκλοφορία σας.

Εάν αισθάνεστε άρρωστοι, θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από την καφεΐνη και να πάρετε έναν σύντομο υπνάκο.

5. Παυσίπονα και φάρμακα κατά του hangover

Το να καταπραΰνουμε το κρανίο που βουίζει με ένα παυσίπονο φαίνεται σαν μια λογική λύση στην αρχή. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα παυσίπονα επηρεάζουν είτε το συκώτι είτε το στομάχι.

Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξήσει τη ναυτία και να επιβραδύνει τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Οι φυσικές θεραπείες όπως το έλαιο μέντας ή το βάλσαμο τίγρης, που μπορείτε να τρίψετε στους κροτάφους σας όταν έχετε πονοκέφαλο, είναι καλύτερες.

Τα φάρμακα κατά του hangover είναι επίσης μια ωραία ιδέα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα χάπια μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν το hangover.

Αυτοί οι μύθοι για το hangover δεν είναι αληθινοί

Ορισμένες συμβουλές όχι μόνο είναι άχρηστες όταν έχετε hangover, αλλά μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Μάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί μια μπύρα σε πάγκο ή ένα χωνευτικό σνάπ δεν είναι καλή ιδέα.

Αλλά θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την άσκηση και να πηγαίνετε στη σάουνα εάν έχετε hangover, καθώς το σώμα σας έχει ήδη αρκετά να κάνει με τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στην ισορροπία και τη συγκέντρωση.

Επομένως, είναι καλύτερο να κάνετε έναν ήσυχο περίπατο, γιατί δεν είναι δυνατό να ιδρώσετε το αλκοόλ ούτως ή άλλως – η εφίδρωση θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει το hangover επειδή αυξάνει την αφυδάτωση.

Όπως μπορείτε να δείτε, δυστυχώς υπάρχει μόνο μία λύση για το hangover – και αυτή είναι να το υπομείνετε. Μετά από όλα, μπορείτε να διευκολύνετε τον εαυτό σας να αποκτήσει καλύτερη φόρμα και να υποστηρίξει το σώμα σας.

Όλοι έχουμε πει πολλές φορές «μην πιεις ποτέ ξανά». Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, η επόμενη βραδιά του πάρτι είναι εγγυημένη – μόνο που αυτή τη φορά είστε οπλισμένοι με χρήσιμες συμβουλές που πραγματικά βοηθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *