Μακρά θεραπεία Covid: Μπορεί να βοηθήσει το πλύσιμο αίματος;

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό υποφέρουν από μακρά συμπτώματα Covid. Τα παράπονα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

Η λεγόμενη θεραπεία πλύσης αίματος, την οποία ανέφερε πρόσφατα ο Eckart von Hirschhausen σε ένα ντοκιμαντέρ ARD, υποτίθεται ότι θα βοηθήσει. Αλλά μετά τη μετάδοσή του, υπήρξε έντονη κριτική. Μπορείτε να μάθετε τι είναι η θεραπεία πλύσης αίματος εδώ.

Απλώς ξεπλύνετε τα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid;

Η πλύση αίματος, που ονομάζεται επίσης αφαίρεση, είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται κυρίως για παθήσεις των νεφρών, των νεύρων και του μεταβολισμού καθώς και για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Το αίμα φιλτράρεται σε κλειστό κύκλωμα αίματος/πλάσμα και αφαιρούνται από το σώμα τοξικές ουσίες, παθολογικά τροποποιημένα αντισώματα ή μικροπλαστικά.

Σύμφωνα με τον Eckhart von Hirschhausen, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με το Long Covid. Ουσίες που προάγουν την ασθένεια σε μια λοίμωξη κορωνοϊού, όπως η πήξη και οι φλεγμονώδεις παράγοντες, θα πρέπει να ξεπλένονται εύκολα.

Η διαδικασία της θεραπείας πλύσης αίματος

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας πλύσης αίματος, ο ασθενής ξαπλώνει σε έναν καναπέ και ένας φλεβικός καθετήρας είναι προσαρτημένος στο χέρι του.

Από εκεί το αίμα στη συνέχεια ρέει μέσω μιας συσκευής και καθαρίζεται. Μετά τη διαδικασία, ρέει πίσω στο σώμα του ασθενούς στο άλλο χέρι.

Μια θεραπεία διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πλένονται περίπου τρία λίτρα αίματος.

Η αφαίρεση HELP, η οποία χρησιμοποιείται για ασθενείς με μακρά Covid, είναι γνωστή από τηλεοπτικές αναφορές. Αυτή είναι μια ειδική διαδικασία αφαίρεσης λιποπρωτεϊνών.

Ποια οφέλη πρέπει να έχει η θεραπεία;

Στο ντοκιμαντέρ ARD του Hirschhausen, ο παρουσιαστής συγκρίνει τα συμπτώματα του Long Covid με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως ME/CFS. Οι πάσχοντες δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, να ξαπλώνουν στο κρεβάτι και να έχουν λίγη δύναμη.

Σύμφωνα με τον Hirschhausen, η θεραπεία κατά των συμπτωμάτων του Long Covid θα πρέπει να γίνεται καλύτερα τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες. Έτσι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Στο βίντεο: Αυτό πρέπει να κάνετε εάν το τεστ κορωνοϊού είναι θετικό.

Αλλά η αφαίρεση HELP βοηθά πραγματικά να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα; Στο ντοκιμαντέρ, ένας γιατρός μιλά για «βιβλικές θεραπείες» μέσω της αφαίρεσης. Πολλοί ασθενείς λέγεται ότι είχαν καλές εμπειρίες με αυτό και η θεραπεία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Εάν η αφαίρεση χρησιμοποιηθεί έγκαιρα, θα μπορούσε πιθανώς να σταματήσει τα ταχέως αυξανόμενα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα. Αυτό θα πρέπει επίσης να το απαλλάξει από τις πρωτεΐνες και τους θρόμβους αίματος, είπε ο γιατρός.

Ωστόσο, η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο έως τρεις φορές μέχρι να παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση.

Οι επικριτές προειδοποιούν ενάντια στη θεραπεία πλύσης αίματος

Παρά τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν, πολλοί κριτικοί μίλησαν κατά της διαδικασίας ακόμη και μετά το ντοκιμαντέρ.

Από τη μία πλευρά, η θεραπεία πρέπει να πληρωθεί μόνος σας. Η νέα μέθοδος θεραπείας για τις επιπτώσεις του Long Covid δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας. Μια συνεδρία μπορεί να κοστίσει έως και 3.000 ευρώ.

Ο λόγος για αυτό είναι η έλλειψη σπουδών. Οι κλινικές μελέτες είναι σχετικές, ώστε οι θεραπείες να μπορούν ακόμη και να κυκλοφορούν στην αγορά.

Το όφελος της θεραπείας πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας να καλύψουν το κόστος της αφαίρεσης.

Είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο του αίματος στο Long Covid;

Η ακατάλληλη χρήση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Επιπλέον, η τεκμηρίωση του Hirschhausen μιλά μόνο για τις επιτυχίες της θεραπείας. Τα αρνητικά αποτελέσματα δεν επισημαίνονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και ασθενείς με Long Covid που δεν αισθάνονται καμία βελτίωση μετά τη θεραπεία με αφαίρεση HELP.

Γίνεται επίσης λόγος για αποτελέσματα εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς είναι σε καλύτερη κατάσταση απλώς και μόνο επειδή βοηθούνται.

Ακόμη και μετά από ένα χρόνο, τα συμπτώματα του ασθενούς λέγεται ότι έχουν υποχωρήσει από μόνα τους. Και όλα αυτά χωρίς μια πολύ ακριβή θεραπεία αφαίρεσης. Μόνο το 11 τοις εκατό των ασθενών με Long Covid εξακολουθούν να έχουν προβλήματα και συμπτώματα μετά τη θεραπεία στο νοσοκομείο μετά από ένα χρόνο.

Πλύση αίματος: ναι ή όχι;

Οι ασθενείς που υποφέρουν πολύ από τις συνέπειες του Long Covid αισθάνονται μόνοι χωρίς ιατρική βοήθεια. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος μελέτες για την πλύση του αίματος που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Έτσι, όσοι επηρεάζονται και αναζητούν βοήθεια, πάντα θα πιάνουν το άχυρο που προσφέρουν οι γιατροί.

Σημαντική σημείωση: Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχουν μόνο γενικές οδηγίες. Για να διευκρινιστεί ένα πρόβλημα υγείας, συνιστούμε να επισκεφτείτε εκπαιδευμένους και αναγνωρισμένους γιατρούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *