Τέσσερα σημάδια είναι προειδοποιητικά σημάδια: Υποφέρετε από επαγγελματική εξουθένωση;

Αισθάνεστε κουρασμένοι, εξαντλημένοι και άδειοι για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τότε αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει εξάντληση. Στη Γερμανία, περίπου το 4% του πληθυσμού υποφέρει αυτήν τη στιγμή από συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης – και η τάση αυξάνεται.

Γενικά, είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε τι είναι στην πραγματικότητα η επαγγελματική εξουθένωση. Ακόμη και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πραγματικά. Αυτό κάνει το όλο θέμα ακόμα πιο δύσκολο, καθώς δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνιστά εξουθένωση και πώς μπορείτε πραγματικά να προσδιορίσετε την επαγγελματική εξουθένωση. Επομένως, είναι αδύνατο να πούμε πόσο συχνά συμβαίνει στην πραγματικότητα η επαγγελματική εξουθένωση.

Για να αναζητήσετε βοήθεια έγκαιρα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που υποδηλώνουν κατάθλιψη εξάντλησης. Ο Jacob Drachenberg, εκπαιδευτής για την υγιή διαχείριση του άγχους, συνιστά να παρατηρείτε τακτικά και να αναλογίζεστε τον εαυτό σας, προκειμένου να αποφύγετε να μπείτε σε αυτήν την κατάσταση εξαρχής.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο στην αγχωτική καθημερινή (εργασιακή) ζωή – γι’ αυτό συνοψίσαμε τέσσερα σημάδια που μπορούν να υποδηλώνουν εξάντληση.

1. Οι υποτιθέμενες απλές εργασίες σε ωθούν στα όριά σου

Το πρώτο σημάδι της επαγγελματικής εξουθένωσης φαίνεται ήδη στην καθημερινή ζωή. Κατακλύζεστε από εργασίες που πραγματικά σας έρχονται εύκολα; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι είστε σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι αυτή τη στιγμή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος σας ζητήσει να αναλάβετε ένα μικρό έργο, όπως να γράψετε ένα σύντομο email, και αυτό σας αναστατώνει, τότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το σώμα και το μυαλό σας είναι υπερφορτωμένα.

2. Είστε συνεχώς οξύθυμοι

Όλοι είμαστε ευερέθιστοι κατά καιρούς, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν η ευερεθιστότητα γίνει φυσιολογική, τότε θα πρέπει να ανησυχείτε. Εάν οι σκέψεις σας είναι συνεχώς αρνητικές και είστε ήδη ενοχλημένος από τον εκνευρισμό σας, αυτό μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα επαγγελματικής εξουθένωσης.

3. Είσαι αρκετά ξεχασιάρης

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη μας. Αυτό οδηγεί στη λήθη, η οποία μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα λάθη στην εργασία.

Αλλά αυτή η λήθη μπορεί να γίνει αντιληπτή και στην ιδιωτική σας ζωή: Για παράδειγμα, βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ και δεν ξέρετε πλέον τι πραγματικά θέλατε να αγοράσετε ή πού βρίσκονται τα παντοπωλεία.

Εάν αυτή η λήθη διαρκεί περισσότερο, μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι εξουθένωσης.

4. Επικρατεί χάος στο διαμέρισμά σας

Εάν το διαμέρισμα είναι ακατάστατο, τα πιάτα συσσωρεύονται και δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας το πρωί, επειδή οι υποχρεώσεις μέσα στους τέσσερις τοίχους σας παραλύουν – αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι εξάντλησης.

Εάν είστε εξαντλημένοι και κουρασμένοι, είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε πλέον να ξεκινήσετε τη μέρα σας με δομημένο τρόπο και να κυριαρχήσετε την ημέρα.

Τα τέσσερα ζώδια μπορεί να φαίνονται αβλαβή στην αρχή και όχι πραγματικά επικίνδυνα. Αλλά αν εμφανίζονται με συνέπεια, μπορεί να είναι σοβαρό σημάδι εξουθένωσης. Είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από επαγγελματίες – για παράδειγμα, έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *