Τι μπορείτε να κάνετε και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Οι μέρες είναι σκοτεινές, κρύες και ο κίνδυνος μόλυνσης ελλοχεύει παντού: ειδικά το χειμώνα, είναι δύσκολο να αποφύγεις τη γρίπη ή το κρύωμα.

Αλλά μόνο μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Αν σας έχει πιάσει, μπορεί να αναρωτιέστε αν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη. Ο γιατρός σας μπορεί τελικά να το προσδιορίσει σωστά, αλλά ορισμένα συμπτώματα γρίπης μπορεί να το υποδεικνύουν.

Συμπτώματα γρίπης: Αυτά είναι τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης

Αν και η γρίπη προκαλείται από ιούς, όπως και το κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι διαφορετικά.

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συνήθως πιο έντονα και πιο γρήγορα από ό,τι με το κρυολόγημα. Αυτά είναι τα συμπτώματα εάν έχετε πραγματική γρίπη:

  • Πυρετός: Η γρίπη ξεκινά με ρίγη και έντονο αίσθημα ασθένειας και λίγο αργότερα εμφανίζεται συχνά υψηλός πυρετός, έως και 40 βαθμούς, μερικές φορές ακόμη υψηλότερος, ο οποίος διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες.
  • Πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα είναι συχνά πολύ σοβαρές στην περίπτωση της γρίπης, αλλά μάλλον ήπιες στην περίπτωση μιας φυσιολογικής λοίμωξης.
  • Πονόλαιμος και βήχας: Ο φλεγμονή του λαιμού και του λαιμού καθώς και η καταρροή, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν με κρυολόγημα και όχι με γρίπη. Ο έντονος βήχας και ο πόνος, από την άλλη πλευρά, τείνουν να είναι ήπιοι όταν έχετε κρυολόγημα, αλλά συχνά είναι δύσκολο να τα αντέξετε όταν έχετε γρίπη και ως εκ τούτου απαιτείται θεραπεία.
  • Αμβλύτητα: Όταν έχετε γρίπη, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι, αδύναμοι και αδύναμοι. Ακόμα κι αν μερικές φορές δεν μπορούν να κοιμηθούν, εξακολουθούν να χρειάζονται πολλή ξεκούραση.

Το επικίνδυνο με τη γρίπη είναι ότι σας κάνει ευαίσθητους σε άλλα βακτήρια. Ως εκ τούτου, οι θάνατοι που σχετίζονται με λοίμωξη από γρίπη οφείλονται κυρίως σε βακτηριακές λοιμώξεις καθώς και σε φλεγμονές των πνευμόνων ή του μυοκαρδίου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, η μόλυνση εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές και υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.

Γρίπη: Αυτό μπορεί να βοηθήσει με τη γρίπη

Βασικά, εάν έχετε γρίπη, θα πρέπει να το πάρετε χαλαρά και να κοιμάστε πολύ. Το να πίνετε πολύ (ειδικά αν έχετε πυρετό) είναι το καλύτερο και το τέλος. Προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετά υγρά και διασφαλίζει ότι τα μικρόβια δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο στόμα και το λαιμό. Συνιστάται επίσης: τακτικός αερισμός του διαμερίσματος.

Όποιος υποφέρει από σοβαρά συμπτώματα μπορεί να πάρει παυσίπονα και φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό. Δεδομένου ότι η γρίπη προκαλείται από ιούς, Η λήψη αντιβιοτικών δεν έχει νόημαΤα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο εάν έχει εμφανιστεί δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη.

Εάν δεν θέλετε να πάρετε φάρμακα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες οικιακές θεραπείες για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νόσου.

Στη gallery: 25 συμβουλές για να αποφύγετε το κρυολόγημα

Αντιμετωπίστε τη γρίπη: Αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα

Παρόμοια με το κρυολόγημα, τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν, αλλά ούτε τα φάρμακα ούτε οι οικιακές θεραπείες μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις οικιακές θεραπείες για τα ακόλουθα παράπονα:

  • Πονόλαιμος: Εάν έχετε οξύ πονόλαιμο, συνιστάται να κάνετε τακτικά γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο – αυτό μπορεί να βάλει τέλος στα μικρόβια στην περιοχή του λαιμού και του λαιμού. Απλώς διαλύστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250 ml χλιαρό νερό, κάντε γαργάρες με αυτό και στη συνέχεια φτύστε το νερό.
  • Πυρετός: Τα περιτυλίγματα μοσχαριών είναι μια δοκιμασμένη και δοκιμασμένη σπιτική θεραπεία για τον πυρετό. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε δύο πετσέτες σε χλιαρό νερό, στύψτε τις ελαφρά και τοποθετήστε τις γύρω από τις γάμπες σας. Εάν έχετε πυρετό, θα πρέπει επίσης να κοιμάστε πολύ και να ξεκουράζεστε.
  • Βήχας: Ο χυμός κρεμμυδιού σε συνδυασμό με μέλι είναι ένα από τα παλαιότερα σπιτικά φάρμακα για τον βήχα. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε ένα κρεμμύδι σε κύβους και μαγειρέψτε το με ζάχαρη βράχου σε χαμηλή φωτιά.
    Αφήστε το να σταθεί για λίγο και στραγγίστε το ζωμό μέσα από ένα πανί και πάρτε μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά όλη την ημέρα. Το αιθέριο έλαιο που περιέχει, οι θειούχες ενώσεις και τα φλαβονοειδή έχουν μικροβιοκτόνο και ελαφρά αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Σωματικός πόνος: Εάν δεν έχετε πυρετό, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τους πόνους του σώματος καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνει τους μύες και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Γρίπη: γιατί είναι τόσο επικίνδυνο;

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιούς γρίπης και είναι γνωστή στους περισσότερους ως γρίπη. Υπάρχουν τρεις τύποι γρίπης (Α, Β και Γ), ο τύπος Α είναι ο πιο κοινός.

Ο τύπος Α είναι επίσης ο πιο επικίνδυνος γιατί αλλάζει συνεχώς και επομένως είναι δύσκολο να αποφευχθεί η μόλυνση.

Οι τύποι Β και Γ, από την άλλη, είναι πιο αβλαβείς, ο τύπος Β επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους και είναι πολύ πιο ήπιος. Ο τύπος C είναι σπάνιος.

Σε σύγκριση με ένα «φυσιολογικό» κρυολόγημα, η γρίπη εκδηλώνεται με πολύ πιο σοβαρή κλινική εικόνα.

Ειδικά με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, χτυπά το κύμα της γρίπης, το οποίο επηρεάζει διαφορετικό αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συγκριτικά χαμηλά κρούσματα γρίπης λόγω των μέτρων υγιεινής για τον κορωνοϊό.

Έτσι μολύνεστε από ιούς γρίπης

Με μια «πραγματική γρίπη», μολύνεστε μέσω μόλυνσης σταγονιδίων, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα κοινό κρυολόγημα. Για παράδειγμα, μολύνεστε εάν ένα άτομο με γρίπη φταρνιστεί και εισπνεύσετε τα σταγονίδια.

Οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν έξω από το σώμα για αρκετές ώρες. Επομένως, μια μόλυνση είναι επίσης δυνατή εάν αγγίξετε τα πόμολα της πόρτας που έχουν εκκρίσεις που περιέχουν ιούς και στη συνέχεια αγγίξετε το στόμα ή τη μύτη σας.

Μια επιδημία γρίπης μπορεί επομένως να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως οι μεγάλες πόλεις. Η γρίπη τύπου Α προκαλεί επανειλημμένα ολόκληρες επιδημίες.

Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι ο ιός είναι δύσκολο να τον καταλάβει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή είναι πολύ ευπροσάρμοστος. Ειδικά τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μολύνονται γρήγορα.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό εάν έχετε γρίπη;

Τελικά, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και η ασθένεια δεν μπορεί να μειωθεί με φάρμακα. Ωστόσο, καταφέρνει να υποστηρίξει το σώμα σας στην ανάρρωση και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Όποιος έχει κολλήσει γρίπη πρέπει οπωσδήποτε να πάει για ύπνο. Για να διασφαλίσετε ότι η λοίμωξη επουλώνεται γρήγορα, θα πρέπει να το χαλαρώσετε και να παραμείνετε στο κρεβάτι. Ακόμα κι αν έχετε πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να μείνετε στο κρεβάτι. Η υπερβολική άσκηση ή ακόμα και ο αθλητισμός είναι απολύτως ταμπού!

Οι ομάδες κινδύνου – μωρά, παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες – συνιστώνται να επισκεφθούν γιατρό εάν έχουν γρίπη. Άτομα που έχουν προηγούμενες ασθένειες, όπως το άσθμα, θα πρέπει επίσης να δουν έναν γιατρό εάν έχουν γρίπη.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που είναι άτυπα ή πολύ σοβαρά, θα πρέπει επίσης να εξεταστείτε από γιατρό.

Έτσι μπορείτε να προλάβετε τη γρίπη

  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Ξεκινήστε εγκαίρως πριν από την κρύα εποχή – τότε θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείτε από γρίπη. Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης C και ο ψευδάργυρος βοηθούν ιδιαίτερα. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται επίσης στο σχηματισμό αντισωμάτων. Η βιταμίνη Β ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
  • Μετακινηθείτε τακτικά: Η δραστηριότητα ενεργοποιεί την κυκλοφορία, η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα και έτσι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των αγγείων. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει επίσης το στρες, το οποίο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα.
    Αλλά μην υπερβάλλετε τον εαυτό σας: η εξάπλωση της γρίπης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη οργάνων. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να ξεκουράζεστε λίγες μέρες παραπάνω παρά να ξεκουράζεστε πολύ λίγο – ακόμα κι αν τα συμπτώματα έχουν ήδη υποχωρήσει.
  • Κοιμήσου πολύ: Το σώμα αναγεννάται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξάνεται ο αριθμός των φυσικών φονικών κυττάρων και η δραστηριότητα των φαγοκυττάρων.
    Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί πλέον με πλήρη ταχύτητα. Σε αντάλλαγμα, οι λοιμώξεις διεγείρουν την ανάγκη για ύπνο: Μόλις κολλήσουμε τη γρίπη, κουραζόμαστε και κοιμόμαστε ήσυχοι – αν αφήσουμε το σώμα μας να το κάνει.

  • Εμβολιάζω: Βοηθά μόνο με την πραγματική γρίπη. Επειδή ο ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς, πρέπει να αλλάξει και το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός προστατεύει μόνο από τον τύπο του ιού που ο ΠΟΥ υποπτεύεται ότι είναι πιο συνηθισμένος κατά την περίοδο της γρίπης.
    Αλλά ο τύπος του ιού μπορεί να έχει ήδη αλλάξει το επόμενο έτος. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστείτε ξανά του χρόνου.
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Τα παθογόνα της γρίπης μπορούν εύκολα να περάσουν από τα χέρια σας στους βλεννογόνους των ματιών, της μύτης και του στόματός σας. Κρατήστε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια τρίψτε τα με σαπούνι για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα και ξεπλύνετε. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας.
  • Βήχα σωστά: Το να βάζετε τα χέρια σας μπροστά από το στόμα σας είναι σημάδι καλής ανατροφής, αλλά σας κάνει έναν πραγματικό ιό που περιστρέφεται για τους γύρω σας.
    Οι ιοί της γρίπης κολλάνε στα χέρια σας και μεταδίδονται περαιτέρω αγγίζοντας τους, όπως χειραψία. Καλύτερα: Βήξτε στο μανίκι σας – τότε τα χέρια σας παραμένουν καθαρά.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τη γρίπη με μια ματιά

  • Η γρίπη προκαλείται από ιούς γρίπης. υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι (Α, Β, Γ), οι οποίοι διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα
  • Μετά το ξέσπασμα της γρίπης, τα συμπτώματα διαρκούν περίπου πέντε έως επτά ημέρες κατά μέσο όρο
  • Ενώ ένα κρυολόγημα ξεκινά σιγά σιγά με τα τυπικά συμπτώματα, με τη γρίπη ξαφνικά νιώθεις πολύ άρρωστος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν (υψηλό) πυρετό, έντονο αίσθημα ασθένειας, ρίγη, πονόλαιμο, βήχα και καταρροή
  • Εάν θέλετε να το αποτρέψετε, μπορείτε να κάνετε ένα εμβόλιο κατά της γρίπης. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) συνιστά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, μεταξύ άλλων, σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με αυξημένο κίνδυνο υγείας λόγω υποκείμενης νόσου (όπως χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καρδιακές ή κυκλοφορικές παθήσεις, ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις, διαβήτης ή άλλες μεταβολικές παθήσεις), έγκυες γυναίκες από την 13η εβδομάδα κύησης, κάτοικοι οίκων ευγηρίας ή ευγηρίας
  • Τα εμβόλια δεν μπορούν να καταπολεμήσουν αξιόπιστα όλα τα στελέχη των ιών της γρίπης. Κάθε χρόνο στην αρχή της περιόδου γρίπης, ο ΠΟΥ ανακοινώνει ένα διαφορετικό στέλεχος γρίπης που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα κρούσματα γρίπης, επομένως πρέπει να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο

Σημαντική σημείωση: Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχουν μόνο γενικές οδηγίες. Για να διευκρινιστεί ένα πρόβλημα υγείας, συνιστούμε να επισκεφτείτε εκπαιδευμένους και αναγνωρισμένους γιατρούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *