Έτσι μπορείτε να αναγνωρίσετε την ακτινική κεράτωση

Το δέρμα ξεφλουδίζει και αισθάνεται τραχύ, παρόμοιο με τον τρίφτη. Συνήθως εμφανίζονται εκ των προτέρων κοκκινοκαφέ κηλίδες: Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ακτινικής κεράτωσης.

Πίσω από αυτό κρύβεται η χρόνια βλάβη του δέρματος. Θεωρείται πρόδρομος του λευκού καρκίνου του δέρματος. Είχε από καιρό τον χαρακτήρα μιας ευρέως διαδεδομένης ασθένειας.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή δέρματος», λέει ο καθηγητής Dirk Schadendorf, δερματολόγος από το Έσσεν.

Αιτία: υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία

Οι φολιδωτές, κοκκινωπές κηλίδες εμφανίζονται συνήθως σε μέρη του σώματος που εκτίθενται συχνά στο φως του ήλιου – χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το μέτωπο, η μύτη, τα αυτιά, το πίσω μέρος των χεριών, τα χέρια, το ντεκολτέ στις γυναίκες ή το φαλακρό κεφάλι στους άνδρες.

Η ακτινική κεράτωση μπορεί να προκύψει από τη συσσωρευμένη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει λάβει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Ως εκ τούτου, η ασθένεια συνήθως γίνεται εμφανής μόνο σε όσους προσβάλλονται από την ηλικία των 50 ή 60 ετών», εξηγεί η δερματολόγος Marion Moers-Carpi από το Μόναχο.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν ιδιαίτερα, όπως και οποιοσδήποτε ξοδεύει πολύ χρόνο στον ήλιο -όχι μόνο ιδιωτικά, αλλά και επαγγελματικά- όπως οι κηπουροί ή οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

«Όσο περισσότερο προστατεύεστε από τον ήλιο, τόσο καλύτερο είναι για το δέρμα σας», λέει ο Schadendorf.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει: χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας, ιδανικά παράγοντα αντηλιακής προστασίας 50, και φορέστε ένα καπέλο με το μεγαλύτερο δυνατό γείσο για να προστατεύσετε το κεφάλι, τα αυτιά και τη μύτη σας.

Όποιος παραμελεί τέτοια προστατευτικά μέτρα για χρόνια ή δεκαετίες μπορεί μια μέρα να αναπτύξει ακτινική κεράτωση. Η βλάβη του δέρματος συνήθως εξελίσσεται μόνο αργά.

«Όσο περισσότερο επιμένει η ακτινική κεράτωση, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται», λέει ο Moers-Carpi. Η βλάβη του δέρματος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν κακοήθη, τοπικό όγκο: που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή σπιναλίωμα.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να το παραμελούμε γιατί μπαίνει βαθιά στο δέρμα και είναι σχετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Ως εκ τούτου, η Marion Moers-Carpi συνιστά την εξέταση των φολιδωτών, κοκκινωπών κηλίδων του δέρματος από έναν δερματολόγο σε πρώιμο στάδιο.

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της ακτινικής κεράτωσης – για παράδειγμα με κρέμα που εφαρμόζουν οι ασθενείς στις πληγείσες περιοχές του δέρματος.

«Αλλά αυτό απαιτεί την προθυμία να εφαρμόζουμε κρέμα τακτικά και μακροπρόθεσμα», λέει ο Dirk Schadendorf.

Μια άλλη επιλογή είναι η λεγόμενη κρυοθεραπεία. Οι ακτινικές κερατώσεις παγώνουν με υγρό άζωτο. Το μειονέκτημα αυτής της μορφής θεραπείας, σύμφωνα με την Marion Moers-Carpi: Αφήνει συχνά πίσω της λευκές κηλίδες.

Από την άποψή τους, είναι καλύτερο να καυτηριάζετε τις πληγείσες περιοχές με μια λύση. “Αυτό λειτουργεί καλά για μικρότερες ακτινικές κερατώσεις.”

Μια άλλη επιλογή: Οι γιατροί αφαιρούν τις άρρωστες περιοχές – είτε ξύνουν τις πληγείσες περιοχές του δέρματος του ασθενούς είτε τις αφαιρούν με λέιζερ.

Ωστόσο, εκ των προτέρων, ένας γιατρός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα δείγμα ιστού για να εξετάσει πόσο βαθιά το δέρμα έχει ήδη υποστεί βλάβη, συμβουλεύει η Marion Moers-Carpi.

Εάν η βλάβη είναι βαθιά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια λύση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου ιστού.

Μια επιλογή είναι η φωτοδυναμική θεραπεία

«Μια άλλη επιλογή θεραπείας είναι το χημικό peeling», λέει ο Dirk Schadendorf. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτοδυναμική θεραπεία είναι επίσης μια επιλογή σε πολλές περιπτώσεις:

Μια κρέμα ή τζελ απλώνεται στο δέρμα και παραμένει ενεργό για έως και τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια, οι περιοχές του δέρματος εκτίθενται σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος για αρκετά λεπτά.

Ακόμα κι αν οι πληγείσες περιοχές συχνά καίγονται, πονάνε και μερικές φορές ρέουν αμέσως μετά, το δέρμα φαίνεται τελικά λείο και χωρίς ουλές. Όχι για πάντα, αλλά τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη εξαρτάται από τη μεμονωμένη περίπτωση. «Ωστόσο, πρέπει να είστε ξεκάθαροι ότι η θεραπεία, ανεξάρτητα από το τι, δεν οδηγεί σε μόνιμη θεραπεία, αλλά συνήθως παρέχει ανακούφιση για περιορισμένο χρονικό διάστημα», λέει ο Dirk Schadendorf.

Η εμφάνιση του δέρματος συνήθως δεν βελτιώνεται μακροπρόθεσμα. Πάντα υπάρχουν υποτροπές. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί άλλη θεραπεία για να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές.

Πρόληψη και προστασία: Αποφύγετε τον ήλιο το μεσημέρι

Εάν θέλετε να αποφύγετε τέτοιες θεραπείες, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις από νωρίς – και να προστατευτείτε από τον ήλιο. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε την υπεριώδη ακτινοβολία όταν είναι ισχυρότερη – συχνά μεταξύ 12 μ.μ. και 3 μ.μ.

«Είναι επίσης χρήσιμο να χρησιμοποιείτε τον δείκτη UV ως οδηγό», λέει η Marion Moers-Carpi. Αυτός είναι ένας καλός δείκτης για να δείτε πόσο δυνατός είναι ο ήλιος. Ο δείκτης υποδεικνύει την υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα – δηλαδή ποια ημερήσια μέγιστη τιμή αναμένεται στο έδαφος.

Ο δείκτης UV μπορεί να βρεθεί, για παράδειγμα, σε πολλές εφαρμογές καιρού ή στον ιστότοπο της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να συμβεί ηλιακό έγκαυμα σε μη προστατευμένο δέρμα, εξηγεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας.

Εάν η τιμή είναι 0 έως 3, όλα είναι καλά με τον κόσμο. Από την ηλικία των 4 ετών πρέπει να βάζετε αντηλιακό. Από την τιμή του 8 θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας ιδιαίτερα καλά – επομένως είναι καλύτερα να μένετε σε εσωτερικούς χώρους την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Απόκρυψη πηγών

συγγραφέας

Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa)

Πηγές

BfS: Δείκτης UV http://dpaq.de/M3ECm

DWD: Δείκτης κινδύνου UV http://dpaq.de/w5mfF

National Skin Cancer Care Conference (NVKH): Πύλη πληροφοριών για τον καρκίνο του δέρματος http://dpaq.de/Y3MDr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *