Είναι αρκετά αηδιαστικό: Αυτά είναι τα μέρη όπου τα περισσότερα μικρόβια κρύβονται στο σπίτι

Όσον αφορά τη διασφάλιση της αντιβακτηριδιακής καθαριότητας στο σπίτι, οι περισσότεροι σκέφτονται αμέσως την τουαλέτα.

Αλλά σε σύγκριση με άλλους παράγοντες διασποράς βακτηρίων, αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα, λέει ο μικροβιολόγος καθηγητής Τσαρλς Γκέρμπα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να διατηρήσουν την τουαλέτα τους καθαρή, αλλά ξεχνούν μερικούς σημαντικούς παράγοντες.

Κλείστε το κάθισμα της τουαλέτας

Ένα πράγμα ανησυχεί ιδιαίτερα τον επιστήμονα: η συνήθεια να ξεπλένει με το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό. Τα μικρόβια των κοπράνων μπορούν να πεταχτούν σχεδόν δύο μέτρα στο μπάνιο κατά τη διαδικασία του ξεπλύματος. Στις πετσέτες σας και στην οδοντόβουρτσα σας.

Ο ειδικός συνιστά επίσης να αλλάζετε πετσέτες τουλάχιστον κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Τα βακτήρια αισθάνονται πραγματικά άνετα στο υγρό, ζεστό fleece.

Πολλοί δεν σκοτώνονται ακόμα και όταν πλένονται οι πετσέτες. Το μπάνιο δεν είναι το μόνο πρόβλημα του παιδιού.

Να είστε προσεκτικοί με τις σανίδες κοπής και τους βραστήρες

Το μέρος όπου ετοιμάζουμε το φαγητό μας είναι ο κεντρικός «βρωμοχέρης» σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό – η κουζίνα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ξύλο κοπής και ο νεροχύτης της κουζίνας συχνά περιέχουν περισσότερα βακτήρια κοπράνων από μια τουαλέτα.

Τα βακτήρια E.coli και η σαλμονέλα τα περνούν εύκολα εδώ: ξεπαγώνουμε το κρέας στο νεροχύτη ή στο ψυγείο και το κόβουμε στον πάγκο εργασίας μας.

Οι μικροβιολόγοι βρίσκουν επίσης τακτικά κάτι στη λαβή του ψυγείου: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ τι αγγίζουμε κατά την προετοιμασία του φαγητού και ανοίγουν τακτικά την πόρτα του ψυγείου.

Επιπλέον, πολλοί μάγειρες ξεπλένουν ωμό κρέας κοτόπουλου – οι πιτσιλιές του νερού διανύουν απίστευτες αποστάσεις και ευνοούν την εξάπλωση της σαλμονέλας.

Οι βραστήρες μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνοι: οι ειδικοί συνιστούν να παρασκευάζετε μόνο γλυκό νερό και να μην το αφήνετε να σταθεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το σφουγγάρι

Ο απόλυτος πρωτοπόρος όσον αφορά τη βακτηριακή μόλυνση είναι ένα βοήθημα κουζίνας που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την καθαριότητα. Μια μελέτη του 2017 βρήκε 362 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στα σφουγγάρια της κουζίνας.

Τα μικρόβια συσσωρεύονται σε ένα μόνο κυβικό εκατοστό.

Ο λόγος: Χρησιμοποιείτε μαντηλάκια και σφουγγάρια σε όλες τις επιφάνειες. Τα αόρατα παθογόνα που διαδίδονται μέσω αυτού είναι επίσης πεισματάρηδες: Όταν οι επιστήμονες έβρασαν ένα σφουγγάρι, τα βακτήρια αναπτύχθηκαν αμέσως ξανά.

Ως εκ τούτου, ο Charles Gerba συνιστά την απολύμανση των επιφανειών εργασίας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό προϊόν είναι ο καλύτερος φίλος σας στη μάχη κατά της σαλμονέλας, του E.coli and Co.

Απόκρυψη πηγών

πηγή

CNN (2019): Το πιο βλαβερό μέρος στο σπίτι σας και ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτά τα μικρόβια, πρόσβαση στις 3 Νοεμβρίου 2022: https://coach.nine.com.au/health-issues/germiest-places-in-house / 5b90c326-f2d8-498b-a057-5e5d4a73df7d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *