Γι’ αυτό κάποιοι κρυώνουν συνεχώς και άλλοι δεν το κρυώνουν ποτέ

Μερικοί άνθρωποι απλώς φαίνεται να έχουν ανοσία στους ιούς του κρυολογήματος – και άλλοι το παθαίνουν ξανά και ξανά. Σε μια πρόσφατη μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι δεν είναι τόσο απλό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πιθανή αιτία είναι οι ανθυγιεινές συνήθειες.

Εξέταση κυττάρων από τη μύτη και τους πνεύμονες

Όταν οι ιοί του κρυολογήματος εισέρχονται στο σώμα μας, τα κύτταρα από τη μύτη και τους πνεύμονες είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν με επιτυχία οι εισβολείς για να μας μολύνουν πραγματικά.

Οι ερευνητές λοιπόν εξέτασαν προσεκτικότερα αυτά τα κύτταρα σε υγιείς εθελοντές και εξέτασαν την ικανότητά τους να αντιδρούν: Και οι δύο τύποι κυττάρων αντιμετώπισαν τον ρινοϊό, ο οποίος βρίσκεται συνήθως πίσω από κρυολογήματα και άλλα παρόμοια, υπό τις ίδιες συνθήκες.

Το αποτέλεσμα: Τα ρινικά κύτταρα είχαν ισχυρότερη αντιική λειτουργία και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την προστασία από το κρυολόγημα. Τα βρογχικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν όλο και περισσότερο στο οξειδωτικό στρες.

Αυτή η μορφή άγχους προκαλείται, μεταξύ άλλων, από ρύπους στον αέρα, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ή τα τσιγάρα, εξηγεί η ομάδα στον ιστότοπο του πανεπιστημίου.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι αμυντικές αποκρίσεις των κυττάρων στους ιούς του κρυολογήματος έγιναν πιο αδύναμες καθώς το στέλεχος αυξανόταν.

Tips & Tricks: Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η νικοτίνη ως πρόσθετος παράγοντας στρες

Προκειμένου να διερευνήσουν λεπτομερέστερα τους λόγους για την αυξανόμενη αδυναμία των κυττάρων, οι ερευνητές εξέθεσαν ειδικά τα ρινικά κύτταρα στη νικοτίνη.

Διαπίστωσαν ότι αυτό έκανε τα κύτταρα πιο ευαίσθητα. «Επέβιωσαν από τον καπνό του τσιγάρου», λέει η συν-συγγραφέας Δρ Έλεν Φόξμαν, «αλλά δεν μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε τον ιό ταυτόχρονα».

Το συμπέρασμα: Τα αναπνευστικά κύτταρα μπορούν να μας προστατεύσουν είτε από παθογόνους παράγοντες είτε από άλλες επιβλαβείς επιδράσεις. «Με δύο στρεσογόνους παράγοντες ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουν έναν συμβιβασμό», εξηγεί ο Foxman.

Όποιος αρρωσταίνει ιδιαίτερα συχνά θα πρέπει να σκεφτεί αν θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο από τα στρες που αναφέρθηκαν – και πώς θα μπορούσαν να το μειώσουν την ερχόμενη κρύα εποχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *