Σημαντικό το φθινόπωρο: Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα κάνετε τζόκινγκ πιο ασφαλή στο σκοτάδι

Όταν κάνετε τζόκινγκ στο σκοτάδι, είναι σημαντικό να έχετε το μονοπάτι σωστά φωτισμένο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η διαδρομή τρεξίματος δεν πραγματοποιείται μόνο κατά μήκος μονοπατιών με φώτα δρόμου.

Ένας προβολέας είναι ιδανικός για αυτό το σκοπό. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στο να βλέπεις, αλλά πάνω από όλα στο να σε δεις, εξηγεί ο Urs Weber από το εξειδικευμένο περιοδικό «Runners World».

Αυτό κάνει τους δρομείς πιο ορατούς, ειδικά για τους ποδηλάτες. Γιατί τα ποδήλατα δεν έχουν τόσο δυνατά φώτα όσο τα αυτοκίνητα.

Βρείτε τον σωστό προβολέα

Το πόσο έντονα πρέπει να λάμπει η λάμπα εξαρτάται από την προβλεπόμενη χρήση και είναι θέμα αντίληψης. Αυτό που είναι πολύ ελαφρύ για ένα άτομο είναι ακόμα πολύ σκοτεινό για ένα άλλο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Weber, οι προβολείς με 100 lumen «παρέχουν ένα αποτέλεσμα που θα σας πάει μακριά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων».

Αλλά είναι σημαντικό να μπορείτε να βλέπετε καθαρά πού πέφτουν τα μάτια σας. «Είναι πάντα λίγα βήματα μπροστά και ένας καλός προβολέας πρέπει να το κάνει ακριβώς αυτό δυνατό: μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο στο δρόμο δέκα μέτρα μακριά», λέει ο Weber.

Για το λόγο αυτό, ο ελαφρύς κώνος δεν πρέπει να είναι πολύ μικρός, αλλά μάλλον απλωμένος κάπως. Εάν φοράτε γυαλιά ή τρέχετε με καπέλο, θα πρέπει να ελέγξετε κατά την αγορά εάν ταιριάζει ο προβολέας.

Φώτα για τους γοφούς ή το στήθος

Εναλλακτικές λύσεις είναι οι λάμπες που φοράτε με λουράκι στη μέση ή στο στήθος. «Ένα πλεονέκτημα είναι ότι δεν λάμπεις στα πρόσωπα των άλλων όταν είσαι σε μια ομάδα και στέκεσαι μαζί», λέει ο Weber. «Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο με τις φωτεινές λάμπες LED».

Σε σύγκριση με τον προβολέα, οι λύσεις για τους γοφούς και το στήθος είναι αρχικά μια αλλαγή γιατί ο κώνος δεν έρχεται από πάνω. «Με μεγαλύτερα αντικείμενα, οι σκιές γίνονται κάπως μεγαλύτερες», λέει ο Weber. «Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά ένα μειονέκτημα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *