Να είστε προσεκτικοί με τη διαλείπουσα νηστεία: Πέντε πράγματα σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Η διαλείπουσα νηστεία, γνωστή και ως διαλείπουσα νηστεία, έχει πολλά πλεονεκτήματα: Η διατροφική μέθοδος σας βοηθά να χάσετε βάρος, βελτιώνει τη διάθεσή σας και, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ανάλογα με την παραλλαγή, νηστεύετε για τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα και μπορείτε να φάτε ως συνήθως τις υπόλοιπες ώρες.

Ωστόσο, η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι δωρεάν πρόσβαση για κατανάλωση φαστ φουντ ή ανθυγιεινών τροφών.

Επιπλέον, η μέθοδος απώλειας βάρους δεν είναι κατάλληλη για όλους. Θα πρέπει να αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη.

Μην βάζετε στον εαυτό σας πολύ υψηλούς στόχους για διαλείπουσα νηστεία

Πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν επειδή απαιτούν ακραία προσαρμογή. Εάν αλλάξετε εντελώς τη διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη, το σώμα σας θα κατακλυστεί.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να θέτετε τους προσωπικούς σας στόχους πολύ ψηλά από την αρχή, αλλά μάλλον να τους αυξάνετε αργά.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα διάστημα νηστείας δώδεκα ωρών και να το παρατείνετε ανάλογα με την προσωπική σας ευημερία.

Το πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας δεν ταιριάζει στην καθημερινότητά σας

Ποια επιλογή νηστείας θα επιλέξετε θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Αν πάντως δεν σου αρέσει το πρωινό, ο ρυθμός 16:8 είναι ιδανικός. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. ή από τις 1 μ.μ. έως τις 9 μ.μ

Ωστόσο, οι ξενύχτηδες που δεν θέλουν να μείνουν χωρίς το μεταμεσονύχτιο σνακ τους συχνά βρίσκουν αυτή την επιλογή δύσκολη.

Ακόμη και οι ημέρες πλήρους νηστείας όπως η παραλλαγή 5:2 δεν είναι κατάλληλες για όλους – για παράδειγμα, εάν έχετε μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, χρειάζεστε τακτικά γεύματα για να φορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Τρώτε πολύ ή πολύ λίγο

Η φάση της νηστείας τελείωσε επιτέλους, οπότε τώρα μπορείτε να φάτε ξανά σωστά; Όχι ακριβώς: Εάν τρώτε πολύ, παίρνετε βάρος.

Το ενεργειακό ισοζύγιο ισχύει και για τη διαλείπουσα νηστεία – εάν είναι θετική, τρώτε περισσότερο από ό, τι χρησιμοποιείτε και επομένως παίρνετε βάρος.

Αλλά το να τρως πολύ λίγο είναι επίσης επικίνδυνο: ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το σώμα διασπά τη μυϊκή μάζα. Ωστόσο, οι μύες είναι σημαντικοί όταν χάνετε βάρος γιατί όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση θερμίδων – ακόμα και όταν ξεκουράζεστε. Θα πρέπει επομένως να το αντιμετωπίσετε με προπόνηση δύναμης.

Πλησιάζεις σε ανθυγιεινά τρόφιμα

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι δωρεάν πάσο για γρήγορο φαγητό, σοκολάτα και άλλα τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

Φυσικά, μπορείτε και πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας μικρές αμαρτίες από καιρό σε καιρό, αλλά τα ανθυγιεινά σνακ δεν πρέπει να γίνονται συνήθεια.

Εάν δεν ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα, δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν χάσετε επιπλέον κιλά. Η διαλείπουσα νηστεία οδηγεί μόνο στην επιθυμητή επιτυχία σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή.

Δεν πίνεις αρκετά

Πιείτε, πιείτε, πιείτε – Ο τυπικός κανόνας για όλες τις μεθόδους απώλειας βάρους. Η σύσταση της German Nutrition Society (DGE) είναι δύο έως τρία λίτρα την ημέρα.

Και αυτό δεν σημαίνει κόλα, χυμούς και μπύρα, αλλά νερό και αφέψημα από βότανα χωρίς ζάχαρη. Το να πίνετε αρκετό νερό είναι υγιεινό και σας βοηθά να χάσετε τα περιττά κιλά.

Απόκρυψη πηγών

πηγή

Schübel, R. et al. (2018): Επιδράσεις του διακοπτόμενου και συνεχούς περιορισμού των θερμίδων στο σωματικό βάρος και στο μεταβολισμό για 50 εβδομάδες: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, πρόσβαση στις 5 Σεπτεμβρίου 2023: https://academic.oup.com/ajcn/article/108/5/ 933 /5201451

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *