Δυσάρεστη παγίδα πρωτεΐνης: Πολλά προϊόντα δεν περιέχουν τόση πρωτεΐνη όσο νομίζετε

Οι άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται για την υγεία ξέρουν: Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι καλή για τους μύες και τα οστά. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Προϊόντα όπως οι πουτίγκες πρωτεΐνης ή το τοστ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη. Η αγορά πρωτεϊνών ανθεί. Αλλά τηρούν πραγματικά τα προϊόντα τις υποσχέσεις τους;

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε ποιες τροφές είναι φυσικά πραγματικές πηγές πρωτεΐνης.

Από το ψωμί στην πουτίγκα: 59 προϊόντα πρωτεΐνης που δοκιμάστηκαν

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Οργανώσεων Καταναλωτών δημοσίευσε μια ανάλυση των πρωτεϊνικών προϊόντων. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι αποθαρρυντικό: τα προϊόντα πρωτεΐνης σπάνια προσφέρουν αυτό που υπόσχονται.

Η μελέτη εξέτασε 59 προϊόντα πρωτεΐνης όπως ψωμί, τυρί, δημητριακά ή πουτίγκα και 57 παρόμοια προϊόντα σύγκρισης. Η τιμή και τα συστατικά εξετάστηκαν λεπτομερέστερα.

46 από τα 59 πρωτεϊνικά προϊόντα διαφήμιζαν ήδη μια ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στα ονόματά τους. Ωστόσο, 14 προϊόντα πρωτεΐνης δεν είχαν «καμία περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ή μόνο ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από ένα προϊόν σύγκρισης χωρίς διαφήμιση πρωτεΐνης».

Γι’ αυτό τα προϊόντα πρωτεΐνης δεν είναι πάντα πιο υγιεινά

Δυστυχώς, η υπόσχεση ότι τα προϊόντα πρωτεΐνης είναι πιο υγιεινά δεν είναι πάντα αληθινή. Μια δήλωση της Ομοσπονδιακής Ένωσης Οργανώσεων Καταναλωτών αναφέρει ότι έντεκα από τα προϊόντα που εξετάστηκαν περιείχαν πάρα πολύ αλάτι και εννέα περιείχαν πάρα πολύ λίπος.

Επιπλέον, τα προϊόντα πρωτεΐνης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά πιο ακριβά από τα συγκρίσιμα προϊόντα τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν στη μελέτη ότι κάθε πέμπτο προϊόν πρωτεΐνης ήταν υπερδιπλάσιο από το προϊόν σύγκρισης.

Πολλά προϊόντα πρωτεΐνης είναι καθαρά ένα τέχνασμα μάρκετινγκ. Η διαφημιστική εκστρατεία των πρωτεϊνών των τελευταίων ετών οδήγησε πολλούς ανθρώπους να στραφούν σε προϊόντα πρωτεΐνης για να χαλαρώσουν τη συνείδηση ​​της φυσικής τους κατάστασης: να γευματίσετε με πουτίγκα και επίσης να κάνετε κάτι για τους μύες και τα οστά σας; Ακούγεται υπέροχο στη θεωρία. Δυστυχώς, η μελέτη του κέντρου συμβουλών καταναλωτών δείχνει ότι δεν είναι τόσο εύκολο στην πράξη.

Καλύτερα: Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μια «κανονική» πουτίγκα κάθε τόσο και χρησιμοποιήστε πιο συχνά φυσικές πηγές πρωτεΐνης, όπως φακές ή αυγά.

Μπορείτε να δείτε ποιες τροφές χωρίς κρέας περιέχουν ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης στη συλλογή εικόνων:

«Υψηλή σε πρωτεΐνη»: Αυτό σημαίνει ο όρος μάρκετινγκ

Οι κατασκευαστές προϊόντων επιτρέπεται να διαφημίζουν προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 20 τοις εκατό ή περισσότερο χρησιμοποιώντας όρους όπως “υψηλή σε πρωτεΐνη”. Από μόλις δώδεκα τοις εκατό, οι κατασκευαστές μπορούν να γράψουν “περιέχει πρωτεΐνη” ή “πηγή πρωτεΐνης” στο προϊόν. Το τυρί ή τα όσπρια που περιέχουν από τη φύση τους πολλές πρωτεΐνες συνήθως δεν έχουν ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μόνο και μόνο επειδή το διαφημίζουν οι κατασκευαστές.

Οι ειδικοί ζητούν σαφέστερη σήμανση στα πρωτεϊνικά προϊόντα. Η διαφημιζόμενη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βασίζεται συχνά σε ολόκληρη τη συσκευασία αντί για το μέγεθος της μερίδας – και αυτό είναι αρκετά παραπλανητικό.

«Για προϊόντα με «πρωτεΐνη» στο όνομα, οι κατασκευαστές θα πρέπει πάντα να προσθέτουν εγκεκριμένες διατροφικές πληροφορίες όπως «πηγή πρωτεΐνης» ή «υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη» στο ίδιο οπτικό πεδίο, γιατί πίσω από αυτό υπάρχουν αξιόπιστα ελάχιστα επίπεδα πρωτεΐνης.» είπαν οι συνήγοροι των καταναλωτών.

Χρειάζομαι καν προϊόντα πρωτεΐνης;

Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής επισημαίνει ότι η πλειονότητα του γερμανικού πληθυσμού δεν έχει πρόβλημα με την παροχή πρωτεϊνών. Από την άποψη της υγείας, γενικά δεν χρειαζόμαστε επιπλέον μερίδα πρωτεΐνης.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να τρώτε υγιεινά, θα πρέπει να επιλέξετε φυσικές, πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές και να μην σας ξεγελούν οι στρατηγικές μάρκετινγκ. Μια πιο προσεκτική ματιά στους διατροφικούς πίνακες συνήθως παρέχει γρήγορα σαφήνεια.

Απόκρυψη πηγών

συγγραφέας

Mathilda Trausch, διαδικτυακή συντακτική ομάδα

πηγή

Hoffmann, Luise et al. (2022): ΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΩΣ ΤΑΣΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Έλεγχος αγοράς του Food Clarity Project, πρόσβαση στις 25 Οκτωβρίου 2022: https://www.vzbv.de/sites/default/files/2022-05/22-05-12_MC%20Proteinprodukte_bericht_final.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *