Τι βιταμίνες υπάρχουν;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μόνο σε συνδυασμό με λίπος. Όταν πρόκειται για βιταμίνες A, K, D και E, δεν πρέπει να καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση.

Αυτές είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες

  • Βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, για το μεταβολισμό, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βρίσκεται, για παράδειγμα, σε θαλάσσιο ψάρι ή συκώτι. Τα φυτικά προϊόντα όπως το σπανάκι, τα καρότα ή το λάχανο περιέχουν μόνο καροτενοειδή, τα οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α σε συνδυασμό με λίπος.
  • Βιταμίνη D απορροφάται κυρίως από τις ακτίνες UV του ήλιου και εξασφαλίζει υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλό μεταβολισμό των οστών. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να ληφθεί σε μικρές ποσότητες μέσω της διατροφής σας, για παράδειγμα μέσω του γάλακτος ή του αβοκάντο.
  • Βιταμίνη Ε είναι ένας όρος ομπρέλα για συνολικά 13 βιταμίνες. Βρίσκονται κυρίως σε φυτικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο ή οι ξηροί καρποί. Οι βιταμίνες Ε έχουν, μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Βιταμίνη Κ εξασφαλίζει την επούλωση των πληγών και είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό των οστών. Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πολλά λαχανικά όπως το μαρούλι, οι πατάτες και το σπανάκι. Το κοτόπουλο περιέχει επίσης βιταμίνη Κ.

Μια ανεπάρκεια σε μία ή περισσότερες βιταμίνες έχει σωματικές συνέπειες. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από κόπωση ή απώλεια μαλλιών έως κατάθλιψη ή απώλεια μυών.

Εάν διαγνωστεί με ανεπάρκεια, θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, αλλάζοντας τη διατροφή σας ή λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *